d e ! s i g n

hnadesignstudio's professional blog

works

SZÍNES CSÜTÖRTÖK:
hétfő óta igyekszem kordában tartani a blogom tartalmát és azt gondoltam ki, hogy csütörtökönként mindig valami színessel jövök majd hozzátok, mert az elmúlt hetekben szó érte a ház elejét, hogy kevés a szín a blogon, annak ellenére, hogy munkám során a legtöbbet színekkel foglalkozom. Nem vitatom, ez tényleg így van, de mint Ti is megfigyelhettétek, a színek birodalma még az építészetnél, lakberendezésnél is ingoványosabb, szubjektívebb terület. Minden monitor máshogy adja vissza a színeket, minden szem egy picikét máshogy érzékeli őket, ráadásul a férfiak 8%-a színtévesztő. Ennek ellenére megteszek majd minden tőlem telhetőt, hogy ezentúl ne csak a formák és terek világába kalauzoljalak el Benneteket, hanem a színek országába is, ahogy Dr. Nemcsics Antal nevezte műegyetemi képzésem során a színek birodalmát.
A szőnyegünk szín- és lelkivilágáról bővebben a bejegyzés folytatásában olvashattok.

Folytatva a hét elején elkezdett tetris témakört, az internetes keresgélés alkalmával ezt a bizonyos tetris videojáték ihlette szőnyeget találtam arra alkalmasnak, hogy a színekről beszélgessünk.
A szőnyeg színei leginkább az őszi tájat idézik fel bennünk. Ezt annak köszönhetjük, hogy bár a különböző színek a világossági skálán elég nagy szórást mutatnak, addig a telítettségük nagyjából azonos mértékű.
A sárgától indulva, a narancssárgán, a vörösön, az ibolyán, a kéken át, egészen a zöldig minden színezet képviselteti magát. A fekete pedig a szürke skála legsötétebb tagjaként jelenik meg a kompozícióban, ami az ősz, elmúlás témaköréhez igencsak passzol.
A színsort szándékosan készítettem úgy el, hogy a különböző színek nem egyforma arányban szerepelnek benne. A szőnyeg azért ennyire harmonikus, mert a különböző színek egymással való kapcsolata, és az arányuk elég jól el lett találva, így én nem tettem mást, mint hogy a szőnyegen elhelyezkedő tetris alakzatok területét kiszámoltam és a szőnyegre vetített arányuk alapján helyeztem el őket egy színsoron, melyen a színek úgy követik egymást ahogy a színkörön is követik (természetesen a fekete kivételével). Ehhez persze gondolatban ki kell vágni a színsort és össze kell ragasztani a két végén.

És hogy milyen enteriőrben tudnám ezt a szőnyeget elképzelni?
Például egy ilyenben:

Ahol a stílus és a forma is összetalálkozik.

Ahol a komoly szín és stílus egy kis oldásra szorul esetleg.

És végül ebbe az enteriőrbe is el tudnám képzelni, mert itt már minden mindegy. Pár új szín és forma, már nem oszt, nem szoroz, ha a harmóniáról van szó.

Forrás

Mevrimtől a következő képet kaptam e-mailben, ahol Ő szívesen látná ezt a szőnyeget, modern, szinte monokróm enteriőrben. Természetesen a szőnyegpadló helyére képzeljünk fehér beton vagy műgyanta, esetleg polyvinil padlót és aztán fektessük le rá a szőnyeget gondolatban, majd a falra is helyezzünk egy, a szőnyeghez passzoló képet, vagy ha ez nem fér el az erős 3D hatás miatt, akkor a vízszintes felületekre színes dísztárgyakat tegyünk.

"/>
süti beállítások módosítása