d e ! s i g n

hnadesignstudio's professional blog

works

A most bemutatandó konyhát egy új építésű társasház nem túl nagy lakásába terveztük. Sajnos az ilyen lakások esetében nagyon gyakran találkozunk azzal a problémával, hogy a nappalival egy légtérbe tervezett konyha és étkező a tervrajzon szerepel ugyan, de a valóságban lényegében használhatatlan és/vagy design szempontjából agyoncsapja a nappalit.

Amint az az eredeti terveken látható,

- a konyha gyakorlatilag belóg a nappaliba, ráadásul ergonómiailag is rossz az elrendezése,
- van egy kamra, ami egy ekkora konyhához nagy, de a hűtőt berakni kicsi,
- az étkezőbútortól alig lehet a konyhába eljutni, hiszen majdnem összeér a nappalibútorral.

Megbízóink azt kérték, hogy:

- próbáljunk egy olyan konyhát kialakítani, amely szeparálódik a nappalitól, és praktikusan használható egy ember számára úgy, hogy a társa is tudjon segíteni az előkészítésben,
- legyen teljes értékű étkező négy személy számára, és valamilyen bárpultféle is kapjon helyet.

A feladat első ránézésre szinte lehetetlennek tűnt, hiszen az adottságok borzasztóak voltak, így egy-két vázlat után újra leültünk, hogy megtaláljuk a szükséges kompromisszumot.
A jó tervezéshez elengedhetetlen, hogy a megbízó jól ismerje a saját szokásait és ezt ossza is meg a tervezővel, hiszen csak így lehet valóban személyre szabott megoldást kitalálni.
Szerencsére ügyfeleink tökéletesen meg tudták fogalmazni, hogy hogyan használják a konyhát, és mire van szükségük.
Ennek eredményeként született meg az ötlet, hogy a kamra területét is kezeljük a konyha részeként, mivel ekkora helyre ott nincs szükség, viszont így jobban el tudjuk rendezni a szükséges funkciókat.

Innentől már pofonegyszerű volt a megoldás. A kamra falát kivettük, és ide telepítettük a mosogatót, és a mosogatógépet, fölötte felső szekrénnyel.
A konyhát a nappalitól egy főzőpulttal választottuk el, melynek a nappali felé eső oldalára került a bárpult.
Az eredeti konyha helyére került a két magas szekrény, az egyikben a hűtővel, a másikban a sütővel és a mikróval.
Végül, de nem utolsósorban a mosogató mellett az eredeti kamra sarkában kialakítottunk egy kis kamraszekrényt, ami az igényeknek tökéletesen megfelel (még a porszívó is elfér benne, nem csak élelmiszerek tárolását teszi lehetővé).

Ezzel az elrendezéssel a munkaháromszöget tökéletesen sikerült kialakítani, karnyújtásnyi távolságban van minden, ami a főzéshez szükséges.

A bárpultot több okból is túlfuttattuk a konyhapulton. Egyrészt így elfér a bárszék az étkezőasztal betolt székei mellett, másrészt a túlfuttatott rész peremén remekül lehet dekorációs tárgyakat elhelyezni, végül a bárpult túlfuttatott része alá egy kis szekrényt is beterveztünk, ahová oldalról lehet benyúlni és rengeteg iratot lehet elhelyezni benne. Egy ilyen kis lakásban a hasonló tárolóhelyek aranyat érnek. Az új elrendezéssel az eredeti konyhabútor helyére az ablak alá egy hatalmas tálaló is elfért, ami vizuálisan már a nappali részhez kapcsolódik, így segítve a konyha szeparációját, ugyanakkor tovább növelte a tárolóhelyet.

A bárpultnál ülve pedig kényelmesen lehet besegíteni a főzésbe, beszélgetni és elkortyolgatni közben egy pohár bort.

Az étkezőt 90 fokkal elfordítva rátoltuk a túlfuttatott bárpultra, így nem nyúlik be a nappali terébe és konyhát is jobban meg lehet közelíteni.

Az elszívót csak a konyha hátsó részén lehetett kivezetni, ezért csináltunk egy álmennyezetet, a világítás is ebbe került.

A visszafogott színvilág és az eklektikus stílus egy időtállóan modern enteriőrt eredményezett köszönhetően a háziasszony jó ízlésének. A szépség praktikussággal párosul, az üveg cseppfalakon tükröződő csodálatos táj pedig még vonzóbbá teszi a konyhát.

Összességében sikerült maradéktalanul megfelelni az eredeti célkitűzésnek és egy év használat után biztosan mondhatjuk, hogy az aprócska konyha az idő próbáját is kiállta, megbízóink nagyon szeretik itt tölteni az estéiket.

U.i.: Az étkező székek és pad, továbbá a nappali dekorációk még folyamatban vannak...

"/>
süti beállítások módosítása