d e ! s i g n

hnadesignstudio's professional blog

works

Egy éve készült el az a projekt Koppenhágától 30 km-re, amely a tervek szerint a jövő óvodáinak mintája lesz Dániában és Európában is. A 100 gyermek és 30 felnőtt számára kialakított épületkomplexum az aktívház koncepció jegyében épült: energiamérlege pozitív, szén-dioxid semleges, és a friss levegőnek és a természetes fénynek köszönhetően ideális tér a közösségi élethez, a játékhoz és a neveléshez gyermeknek és felnőttnek egyaránt.

A Napház (Solhuset) leginkább egy kis falura hasonlít: a három részre osztott belső teret utcák, átjárók és fülkék tagolják. A kivitelezés során nehézfémeket és oldószert nem használtak, csak olyan természetes anyagokat, melyek teljes életciklusuk során környezet-semlegesek. A tetőn időjárásjelző állomás található, mely szenzorok révén érzékeli a belső tér széndioxid-szintjét is. Az aktívház koncepciónak megfelelően az épület rendkívül energiahatékony, a működéséhez szükséges energiát saját maga állítja elő, sőt, még többletet is termel.

A belső terek magasak, tágasak, napfényesek és a rengeteg fehér felület nemcsak a fény megsokszorozódását segíti elő, hanem egyúttal teret is ad a gyermekek saját készítésű dekorációinak. Reménykedjünk, hogy a környezettudatos óvoda hazánkban is követendő minta lesz!

Tervek és makett

Forrás 1,2

"/>
süti beállítások módosítása