d e ! s i g n

hnadesignstudio's professional blog

works

A most következő terveket Szilvinek készítettük, aki a Quattro Mobili facebookos üzenő falán keresett fel engem a QM ingyenes lakberendezési tanácsadása keretében.
A tervezést egy hosszabb levélváltás előzte meg, hiszen személyes találkozás nélkül, a helyszín és a tulajdonos ismerete nélkül rettentő nehéz valakinek eltalálni az ízlését, valóra váltani álmait, létrehozni a számára legideálisabb otthont. Mi mindenesetre mindent megtettünk, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki ebből a kis házból és örömmel értesültünk róla, hogy Szilvi minél többet nézi, annál jobban tetszik neki a terv.

Amint látható, a kiindulási alap egy régi építésű kis ház volt, amelynek beosztása sem a mai igényeknek, sem az érvényes előírásoknak nem felelt meg, főként a közvetlenül a lakótérbe nyíló bejárati ajtó, illetve az étkező/konyhába nyíló WC/fürdő okán. A tervezés során ez volt a fő probléma, no meg a helyiségek nem éppen ideális mérete.

Az igény egy modern, letisztult lakás volt, ahol a nappali és konyha egy tér, de Szilvi azért vacillált azon is, hogy a zárható konyha a szagok miatt talán jobb lenne. Végül a felhatalmazásával azt a megoldást választottuk, hogy az egész belsőt átmozgatjuk kicsit és a bejárati ajtó áthelyezésével feloldjuk a kusza közlekedési útvonalakat, megfelelve egyúttal az írott és íratlan szabályoknak is. Ez ugyan kompromisszum, hiszen a terek szűkültek, ugyanakkor a funkciók szétválasztásával, és a központi közlekedővel, ahonnan minden helyiség nyílik, kompenzáltuk ezt a hátrányt.

Az eredmény az első képen, az eredeti állapot a rajzon látható. A hálószoba falát 1 méterrel eltoltuk, és a konyhát is leválasztottuk egy fallal, így keletkezett egy előszoba, melynek végére áthelyeztük a bejárati ajtót. A fürdő/kamra falát is elmozdítottuk kb. fél méterrel. A jobb térkihasználás miatt a konyha és a kamra falban futó tolóajtót kapott.

Az étkezőkonyhát minimalista stílusban terveztük. A fürdő falánál lévő sarokban kapott helyet az L alakú konyha, mivel így a legegyszerűbb a gépészet átvezetése. Az L egyik szárán helyezkedik el a főzőlap és az elszívó, a másikon a mosogató. A sütőt és a mikrot két különálló félmagas szekrénybe terveztük, ami ergonómiailag nagyon előnyös. A hűtő Szilvi kérésére a kamrában van, rögtön az ajtó mellett, ezért a tolóajtó elhúzása után a konyhából benyúlva is eléri. Így ha munkaháromszöget nem is lehetett kialakítani, a technológiai sorrend nagyszerűen betartható. A főzőlap mindkét oldalán kialakítottunk egy 30 cm-es felületet, ami azért fontos, hogy a tűzhelyről egy mozdulattal legyen hová félrehúzni az edényeket.

Az étkezőasztal a másik sarokban kapott helyet. Ha nincs vendég, akkor az asztalt a székekkel együtt a falra lehet tolni, így nagyobb hely van a konyhában.

A konyhát és a nappalit elválasztó falátvágásba egy háromrészes üvegajtót terveztünk. Ha a konyhában erősebb illatokkal járó tevékenység folyik, akkor ezt behúzva a nappaliba minimális szag kerül, ugyanakkor a fény áramlását nem akadályozza és kinyitva az összenyitott tér élményét is megadja.

A megszüntetett bejárati ajtó helyén a fal kiválóan bútorozhatóvá vált.

Az újonnan létrehozott előszobában beépített szekrénynek és előszobafalnak is elegendő hely van.

A megnagyobbított fürdő végében már elfér a vágyott kád, mellette a wc, és végül a mosdópult, az alátelepített mosógéppel.

A háló az elvett 1 méter ellenére is elég tágas maradt. Az egyik végében helyeztük el a franciaágyat az éjjeliszekrényekkel, a másik végét pedig a két sarokban két gardróbszekrény, közötte pedig egy smink/dolgozóasztal foglalja el. Az asztal egyik fele alatt fiókos "komódot" alakítottunk ki.

A lakáshoz a következő Quattro Mobiliben kapható bútorokat javasoltam, melyek természetesen sokféle más színben is megvásárolhatók.

"/>
süti beállítások módosítása